| Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | FAQ | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
WAŻNE!! Szczepienia królików
Autor Wiadomość
aleksandrossa 
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Szynszyl
Pomogła: 5 razy
Dni na forum: 29 Lut 2008
  Wysłany: 2008-02-29, 22:08   WAŻNE!! Szczepienia królików

Króliki jako jedyne małe zwierzęta domowe powinno się szczepić- najczęściej na 2 śmiertelne choroby- myksomatozę i pomór króliczy...

Myksomatoza jest chorobą zakaźną przenoszoną przez owady kłujące (komary, osy, pszczoły, itp). Objawia się obrzękiem głowy, narządów rozrodczych oraz powiek, a także (lub) guzowatymi zmianami na skórze. Chory królik jest osowiały. mogą występować drgawki i trudności w oddawaniu moczu. Podczas choroby zwykle zwierzę nie traci apetytu. Myksomatoza jest chorobą trudną do wyleczenia. Jest w 50% śmiertelna, lecz te króliki, które przeżyły, do końca życia wykazują charłactwo.
W Polsce szczepionką przeciw Myksomatozie jest Myxovac. pierwsze szczepienie wykonuje się, gdy królik ma 4 tygodnie, następne po 4 miesiącach, a kolejne co pół roku.
Po tygodniu od szczepienia może wystąpić tzw "myksomatoza poszczepienna". Objawia się guzami na skórze i złym samopoczuciem króliczka. Nie jest jednak w przeciwieństwie do "normalnej" myksomatozy zaraźliwa...

Pomór króliczy (VHD)--- zakażenie następuje poprzez kontakt z wirusem, można go nieświadomie przenieść do domu na ubraniu czy tez brudnych butach.
Choroba objawia się, zwiększonym tętnem, silnymi dusznościami, królik ma problemy z oddychaniem i krwawym wyciekiem z nosa. VHD zabija króliki bardzo szybko, choroba nierzadko trwa mniej niż dwa dni. Są przypadki, gdzie choroba przebiega zupełnie bezobjawowo. pomór króliczy jest w zasadzie chorobą nieuleczalną ze względu na szybki rozwój bakterii wirusa w organizmie...
Królika szczepi się co pół roku, zwykle około 2 tygodni po szczepieniu na myksomatozę...

Tak więc nie zapomnijmy zaszczepić naszego uszatka...

Teks był pisany przez moją siostrę. Mam jej pozwolenie na zamieszczenie go tutaj :)

ajrisz 
Gryzo-piórek

Dni na forum: 12 Mar 2008
Wysłany: 2008-03-16, 18:17   

czy ktoś wie, ile płaci się za takie szczepionki?

aleksandrossa 
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Szynszyl
Pomogła: 5 razy
Dni na forum: 29 Lut 2008
Wysłany: 2008-03-17, 18:04   

Ja płaciłam 8 zł.... ZA jedno oczywiście :)

Krzysiek 
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Królik
Imię zwierzaka: kosia Antoś, Lucy [*],królik Pysia,pies Luna
Dni na forum: 16 Mar 2008
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2008-04-30, 23:36   

A ja płaciłem 10 za pomór, a na maksymatozę idę dopiero 15.maja

Odpowiedz do tematu