|

|
Oswajanie |
| Autor |
Wiadomość |
darciara
Gryz(oni)aczek moderator - ka ^^

Imię zwierzaka: Daizy i Lady
Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dni na forum: 10 Kwi 2007 Posty: 206 Skąd: stąd :)
|
Wysłany: 2007-06-25, 23:07
|
|
|
To jesteś szczęściara:], Ale nie każdy trafia na świnkę, która daje się od razu wziąć na ręce, dlatego... wskazówki wyżej |
|
 |
wiktoria24
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Świnka morska
Imię zwierzaka: Nutka
Wiek: 12 Dni na forum: 28 Lut 2008 Posty: 105 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2008-03-29, 08:47
|
|
|
Ja oswajałam tak - nnajpierw przez 2 dni dałam jej spokój aby przyzwycvzaiła sie do nowego otoczenia .
Potem dawałam jej smakolyki przez kraty klatki.
Następnie po 5 dniach kiedy widziałam że jest ona już poznała teren wypuściłam ją , ale jak tylko widziałam że ona się boi wpuszczałam ją znów do klatki.
I tak robiłam przez kilka dni , potem to ona wchodziła mi na kolana . Uwaga: Nie zmuszaj ją do niczego czego ona nie chce np : leżenia na kolanach . - Tak oswoiłam moją świnkę , teraz to ona mi liże palce .
[ Dodano: 2008-03-31, 18:33 ]
Pomogło co napisałam? |
|
|
 |
kayluŚ
Gryzo-piórek
Imię zwierzaka: KoKo
Wiek: 15 Dni na forum: 01 Maj 2008 Posty: 1 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2008-05-01, 18:21
|
|
|
| Moi rodzice rozwiedli się i moja siostra o 3 lata młodsza mieszka z tatą ,a ja z mamą . Rok temu Daria kupiła sobie świnke morska , ale po miesiącu sie jej znudziła i tak cały rok dawała jej jedzenie co kilka dni . Teraz jak sie wyprowadziła z tata zostawiła świnke i postanowiłam że sie nią zajme. Problem jednak , że ma ona już rok i jaką ją teraz oswoić ?? Ona cały czas siedziała tylko w klatce. |
|
|
|
 |
Kosia
Szy(n)sz(yl)ek

Gryzoń: Szynszyl
Pomogła: 15 razy Dni na forum: 30 Sty 2008 Posty: 434
|
Wysłany: 2008-05-02, 08:29
|
|
|
wypuszczaj ją na wybiegi w pokoju, pozwól jej sama wyjść, może to potrwać dość długo ale w końcu wyjdzie, jak będzie penetrowała pokuj ty np. czytaj gazetę, ucz się itp, potem gdy będzie w klatce podawaj jej przez szczebelki jej smakołyki, po jakimś czasie wkładaj rękę do klatki i czekaj aż podejdzie, gdy będzie podchodziła po jakimś czasie wkładaj obie ręce i gdy na nie wejdzie łagodnym i powolnym ruchem spróbuj ją wyjąć, jeśli zejdzie to nie zrażaj się, poprostu potrzebuje więcej czasu, to metoda tzw. "małych kroczków" oswajanie może potrwać nawet kilka miesięcy ale tyle będzie jej potrzebne, jeśli nie będzie chciała wyjść nie wyciągaj jej na siłę, bo w tedy się zrazi i cała praca pójdzie na marne, a tak w ogóle to dobrze że ty się nią opiekujesz, ktoś tak nieodpowiedzialny jak twoja siostra nie powinien mieć do czynienia ze zwierzętami. Powodzenia |
|
|
|
 |
Sheep
Gryzo-piórek
Imię zwierzaka: Peppa
Dni na forum: 03 Maj 2008 Posty: 2 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2008-05-03, 10:29 Oswajanie
|
|
|
Moja świnka morska jest wyjątkowo posłuszna-mogę zostawić ją w otwartej klatce,a ona nie wyjdzie.Jeżeli osoba której moja świnka nie zna zachowuje się normalnie wobec niej chowa się tylko pod bluzkę.Mam psa który poprostu jej nie cierpi.Jeżeli pies wejdzie do pokoju wywraca klatkę i próbuje ją..... .
[ Dodano: 2008-06-09, 20:39 ]
Gryzoniom momentalnie rosną zęby.Moja świnka podczas jedzenia marchewki ułamała sobie ząbek.Po kilku dniach był tak samo długi jak poprzednio.(liczę na komentarz mojej wypowiedzi) |
_________________ Is this the real life ?
Is this just fantasy ?
Caught in a land slide, no escape from reality.
Open your eyes, look up to the skies and see.
I'm just a poor boy, I need no sympathy,
because I'm easy come, easy go, |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
E-gryzon.info - to forum, które łączy w sobie wiadomości na temat dużej liczby gryzoni. Świnki morskie, chomiki, koszatniczki, króliki, myszy, szczury, myszoskoczki, szynszyle i wiele innych wartościowych działów sprawia, że poczujesz się jak w prawdziwym gryzoniowym świecie.
|
|