|
Jak oswoić? |
| Autor |
Wiadomość |
OluN_
Gryzo-piórek
Gryzoń: Królik
Imię zwierzaka: Tuś i Kuba (Kuba to świnka morska)
Wiek: 13 Dni na forum: 09 Gru 2007 Posty: 2 Skąd: Trzebienice
|
Wysłany: 2007-12-10, 09:48 Jak oswoić?
|
|
|
Mam pytanie wiem że mnóstwo już takich było ale ja jeszcze raz pytam.
Jak szybko i skutecznie oswoić świnkę.?
Mam świnkę dopiero od trzech dni ale nie wiem jak zacząć ją oswajać.
Głaszcze ją jak mi się da ale jak tylko wejde do pokoju to kubuś już ucieka w najciemniejszy kąt.
Proszę o pomoc. |
_________________ Heey. |
|
|
|
 |
Niebieskaa
Gryz(oni)aczek

Gryzoń: Świnka morska
Imię zwierzaka: Nafi, Jumbo Mumbo Bambino :)
Pomogła: 9 razy Dni na forum: 29 Maj 2007 Posty: 331 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-12-11, 16:14
|
|
|
Jak wracasz ze szokly to bierz ja na rece, glaszcz, dawaj smakolyki z reki. Może metoda nie jest do wypelnienia w jeden dzien, ale to też zależy od świnki. Mój Nafi już nie ucieka jak wchodze do pokoju, ale Mieszko, pomimo że mam go 4 miesiące nadal się boi. Próbuj i czekaj na efekty.
Pozdrawiam, N. |
_________________ `Wiele razy słyszeliście, że życie to nie bajka. Otóż moi drodzy, życie to jest bajka. Tylko trzeba znaleźć odpowiednią stronę tej bajki...`
 |
|
|
|
 |
wiktoria24
Chomikuje swoją wiedzę

Imię zwierzaka: Nutka
Wiek: 12 Dni na forum: 28 Lut 2008 Posty: 115 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2008-03-30, 15:32
|
|
|
Nie wiem już jak nic nie pomaga w oswojeniu to ona jest taki dzikus jak moja kiedyś. Takiej śwince czeba dać czas zeby sie oswoiła. Niektóre świnki oswajaja sie szybciej a jedne wolniej. Nic na to nie poradzisz , prubuj dalej oswajać . Moja też nie chciała sie oswoić ale korzystałam z rad na forum i sie udało. Czytałam że przy śwince nie należy robic gwałtownych ruchów. Jeden błąd popełniony przy oswajaniu mojej swinki to : nie nosiłam jej na ręce co dało efekt taki że świnka nie lubi noszenia. My wszyscy na tym forum co mamy świnkę już ok 4 miesiące mamay sposoby na oswojenie . Spróbuj wymyśleć coś swojego np ; pozbieraj wszystkie wiadomości o oswajaniu i jakoś je połącz. Myślę tez że swinka nie chce sie oswoić bo : moze miała przyjaciela lub czuje się ona samotna. Nie musisz mnie tak bardzo słuchac co tu wygaduję ale może skorzystarz. Daj swojej świneczce sałaty trochę i marchweki , jak będzie ona miała smak na to to podejdzie do jedzenia . Uwaga : nie głodź jej Aby tylko podeszła do ciebie. DO NICZEGO JEJ NIE ZMUSZAJ!!
Kilka rad:
Nie więź jej np: w pudełku .
Trzymaj ją na ręce mocno , słyszałam że jak świnka spadnie z dużej wysokości to może dostać paraliżu kręgosłupa.
Kup jej jakieś smakołyki i podawaj jej w niedużych iliściach.
To chyba wszystko - POWODZENIA W OSWAJANIU!
[ Dodano: 2008-03-30, 15:33 ]
Acha !! Ty masz ją od 3 dni? To moja świnka oswoiła się po 3 tygodniach |
|
 |
monisia96
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Myszoskoczek
Imię zwierzaka: Mysia
Pomogła: 8 razy Wiek: 12 Dni na forum: 26 Mar 2008 Posty: 136 Skąd: mam wiedziec :P
|
Wysłany: 2008-03-30, 17:30
|
|
|
Miałam świnki morskie więc mam pewne doświadczenie...Najpierw obserwuj ją przez klatkę (pręty) To jest 1-2 tydzień.Potem w 3-4 tygodniu podawaj jej jedzenie przez pręty(wtedy powinna miec do ciebie pewne zaufanie tzn.lepiej cię poznała).5-7 tudzień to jest otwieranie klatki i próbowanie jej wziąśc na ręce .Jeżeli nie bedzie hciala wejsc to daj jej spokuj.Jak bedzie senna to wtedy juz sie da wyjac i połóz ja na kolana(wtedy zasnie )Jak sie obudzi to daj jej troche sianka pod łepek to poczuje ze jest OK.To jest cała robota w 5-7 tygodniu.A potem juz swinka sama bedzie hciala wejsc do ciebie,pobawic sie z toba itp.Juz wtedy nie musisz sie martwic o to ze cie niechce !! Ale pod zadnych pozorem jej nie oddawaj!! Ja uzylam tego planu i pomoglo ! Swinka , jak przychodzilam ze szkoly to piszczala ze szczescia ze mnie widzi:) |
|
|
|
 |
wiktoria24
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2008-03-30, 17:38
|
|
|
| Do tego co napisała Monisia96 to sie zgadzam bo do tego właśnie ażyąłm |
|
|
|
 |
pusia122
Gryzo-piórek
Dni na forum: 15 Lip 2008 Posty: 7
|
Wysłany: 2008-07-15, 13:42
|
|
|
| trzeba czensto brać je na rence |
|
|
|
 |
dominikka
Skoczkowy mistrz

Imię zwierzaka: Hektor
Pomogła: 2 razy Wiek: 12 Dni na forum: 08 Lip 2008 Posty: 77 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2008-07-16, 10:22
|
|
|
Mój Hektor jak go biorę do sąsiadki horej na sdwardnienie rozsiane to zawsze siedzi pod krzesłem i liże moją nogę. |
|
 |
wiktoria24
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2008-07-16, 11:00
|
|
|
Aby świnkę osoić trzeba byc cierpliwym. W necie codziennie szukałam wiadomości na ten temat ale zauważyłam że każda świnka się inaczej oswaja poniewaz jedne są spokojnie a drugie dzikusy ( tak jak moja) Zeby świnka chciała się przytulać trzeba nosić ją dużo na rękach i głaskać . Nie zawsze zwierzęta oswoją się szybko , dla niektórych trzeba dużo czasu i cierpliwości . Moją świnkę głaskania nauczyłam przez marchew. Moze nawet być tak że potrwa te oswajanie 1 rok , to też zależy od ciebie i świnki bo jeśli świnka będzie spokojna a ty energiczna to świnka boi sie i traci dużo zaufania. Świnki lubią mieć towarzystwo i spokojnych właścicieli. Nie wolno bawic się ze świnką w polowanie bo to moze wywołać wiele strat w zaufaniu. Ale nie tylko zaufanie jest ważne , trzeba jeszcze pokazać zwierzątku ze ci na nim zależy. Jak ją kochasz to samo ci to wyjdzie i nie trzeba się o to martwić. Jeśli świnka ucieka to myśli że chceż jej coś zrobic dlatego się boi ,ale jeśli chceż mieć jej zaufanie to nie możesz w żadnym wypadku jej bić , krzyczeć , gonic i td. Jeśli nie masz duzo czasu dla niej to też oswajanie pójdzie wolniej. Podam ci przykład co zrobiłam aby mieć zaufanie pewnej kotki:
Zauważyłam ją przy płocie , bała sie mnie i uciekała . Przynosłam jej mleko i odeszłam od płotu . Kotka widzac ze jestem spokojna podeszła do płotu i zaczeła pic . Tak robiłam codziennie . Ale pewnego dnia kotki nie było pod płotem a była u mnie . Zaufała mi. Pogłaskałam ją ona tuliła się i tak zaczełą sie nasza przyjaźn która trwa do dziś. Nawet małe kocięta które mają zamkniete oczka mi dzis pokazuje.
Nutkę oswoiłam też dając jej jedzienie i odchodząc . Pewnego dnia gdzieś 3-4dni po kupieniu Nuci , świnka dała sie pogłaskać. Musze przyznać ze ja bardziej się jej bałam niż ona mnie . Bałam się jej tylko dlatego ze pierwszy raz mam świnkę morską.
Ona to pewnie wyczuła. Codziennie ja potem głaskałam aż potem kiedy widziałam że ona mniej się boi otoczenia wypuściłam ja z klatki i zamknąłam wszystkie pomieszczenia aby nigdzie nie uciekła , dałam jej marchew. Kiedy pierwszy raz była wypuszczona oddawała dziwne dźwieki coś takiego " hi hi hi" To nie był śmiech lecz taki pisk. Teraz juz tak nie piszczy. Dziś Nucia jest oswojona ale kiedyś...
Tylko do jednego jej nie przyzwyczaiłam do noszenia na rękach i do noszenia jej . Wszadzam ja so klatki tak że daję jej legowisko a ona do nigo wchodzi ja wsadzam ją i legowisko do klatki. Nie chwytam Nuci bo wtedy ucieka a to znaczy ze nie chce . Może nie wiem jak to robic i robię to źle? Nie wiem i nie chce ryzykować. |
|
 |
oluS_94
Szy(n)sz(yl)ka

Gryzoń: Chomik
Imię zwierzaka: Pixel i Nemo
|
Wysłany: 2008-07-18, 20:57
|
|
|
" horej "
Taki byk .
Błagam zainstaluj sobie Mozillę.
pisze się chorej. |
|
|
|
 |
wiktoria24
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2008-07-26, 07:40
|
|
|
Ja to szybko pisałam więc nie dziw się ze jest pare błedów. Myślisz że nie znam ortografi. Jak zauważe bład przy pisaniu to poprawiam a tego nie zauważyłam |
|
 |
|
|