| Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | FAQ | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
miska vs poidło
Autor Wiadomość
miko 
Mysi ogonek

Gryzoń: Szynszyl
Imię zwierzaka: Dracon (Lusiu, Gucio)
Dni na forum: 09 Paź 2007
Wysłany: 2007-10-10, 21:32   miska vs poidło

Woda jest źródłem życia. To, że nasze zwierze powinno mieć do niej stały dostęp jest pewne. Ale w czym mu ją podawać? W miseczce czy w poidełku? Wybór należy do właściciela. Poniżej przedstawiamy zalety i wady obydwu naczyń.

Miseczka

My uważamy, że łatwiej się zwierzęciu z niej pije, łatwiej ją umyć, a tym samym utrzymać w czystości. Nawet, jeśli zwierze nie wypije w ciągu doby całej wody, to należy mu ją zmienić na czystą, a miseczkę koniecznie umyć. Miseczka powinna być ceramiczna, ciężka i w miarę płaska, aby uniknąć jej przewrócenia, a tym samym wylewania z niej wody. Jeśli w ciągu dnia zauważymy, że w miseczce znajdują się jacyś nieproszeni goście to zabrudzoną wodę należy wymienić na czystą.

Poidełko

Poidełko ma również swoje zalety. Zajmuje mniej miejsca w klatce, woda się z niego nigdy nie wyleje. Stosując poidełko, zwłaszcza po raz pierwszy, należy upewnić się, że gryzoń umie z niego pić. Należy również pamiętać o codziennym dokładnym myciu pojnika. Jeśli nie będziemy myć poidełka, doprowadzimy do powstawania w nim glonów, a to może być niebezpieczne dla zdrowia, lub nawet życia zwierzaka. Zaletą poidełka jest to, że zwierzak nie wrzuca do wody ściółki, pożywienia, swoich odchodów ani innych rzeczy, które nie powinny się znaleźć w poidełku.

Wybór należy do Ciebie! Pamiętaj jednak o tym, aby zwierzę zawsze miało w klatce czystą, świeżą wodę.

Coś ode mnie

Ja osobiście jestem jednak bardziej za stroną poidełka zawieszanego w klatce, plastikowego z metalową rurką i kulką. Woda się tam nie brudzi, a przy każdym podawaniu świeżej wody należy wymyć poidełko by uniknąć powstawania kamienia.

(txt. ściągnięty z internetu)

Lorianne 
Szy(n)sz(yl)ek

Gryzoń: Myszoskoczek
Imię zwierzaka: Mormo, Tariel, Karkas
Dni na forum: 07 Cze 2007
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-10-11, 20:13   

Wiele książek też jest za poidełkiem.

Kosia 
Szy(n)sz(yl)ek

Gryzoń: Szynszyl
Pomogła: 15 razy
Dni na forum: 30 Sty 2008
Wysłany: 2008-02-22, 17:50   

ja moim dzikusom daje miseczkę, miały poidełko przez jakiś tydzień ale nie chciały z niego pić

Odpowiedz do tematu