| Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | FAQ | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
klatka
Autor Wiadomość
miko 
Mysi ogonek

Gryzoń: Szynszyl
Imię zwierzaka: Dracon (Lusiu, Gucio)
Dni na forum: 09 Paź 2007
Wysłany: 2007-10-10, 21:29   klatka

no to sprubuję własnymi słówkami...
Szynszyl potrzebuje dużej przestrzeni i wybiegu, co się również wiąże z dużą klatką. W sklepie zoologicznym wystarczy się zapytać o klatkę dla szylka. Najleprza jest o wymiarach 710x400x630 mm. Ja mam taką dla swojego, ale myślę o kupnie więkrzej. Oto klatka:
http://photos03.allegro.p...54/88/253548894
Po pewnym czasie na pewno każdy stwierdzi, że szyl rozsypuje naokoło mnóstwo trocin. Rada moja jest taka:
Do półek przybijacie deski (najlepiej (czyste!) panele-wtedy szyl ich nie gryzie)
Innym sposobem jest przyczepienie do klatki (wymierzoneko!) plastiku, jednak nie polecam. Szynszyle mogą je obgryzać.

Zaletą takich deseczek (ok. 6cm wys.) jest również to, że szyl się czasami na nich opiera jak śpi xD :rotfl:

Co tu więcej o takiej klatce...
No ma plastikowy spód(uwaga! niektóre szyle pszegryzają go! rozwiązaniem jest spec od blach. Wymierza wszystko i dorabia na poki tego plastiku blachę lub zamiast tego plastiku morze zrobić ci całą podstawę metalową), grube, metalowe kraty (spokojnie, nie do przegryzienia... hehe), drzwiczki z przodu i na górze, odpinana klatka od spodu, w omplecie dwie pułeczki. ;)

darciara 
Gryz(oni)aczek
moderator - ka ^^

Imię zwierzaka: Daizy i Lady
Pomogła: 1 raz
Dni na forum: 10 Kwi 2007
Wysłany: 2007-11-13, 20:50   

Cytat:
Do półek przybijacie deski (najlepiej (czyste!) panele-wtedy szyl ich nie gryzie)

eee... to brzydko bedzie wygladało... :zdegustowany:

"(...) kochać to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, ale patrzeć razem w tym samym kierunku."

miko 
Mysi ogonek

Gryzoń: Szynszyl
Imię zwierzaka: Dracon (Lusiu, Gucio)
Dni na forum: 09 Paź 2007
Wysłany: 2008-04-04, 06:09   

wcale nie wygląda to brzydko. moj Dracon ma takie deseczki na półkach. Są dobrze wymierzone i równo poobcinane. Do tego jedna z nich ma dziurkę, by można było doprowadzić wodę z poidełka do jego pyszczka :D , a druga ma dwie mniejsze dziurki żeby przydrutować miseczkę z jedzeniem, bo zawcze ją zwalał i jeszcze by sobie kiedyś krzywdę zrobił. Może zamieszczę zdjęcia.

Zajdel 
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Chomik
Imię zwierzaka: Klasowe: Pan Borys i Mańka
Dni na forum: 30 Mar 2008
Wysłany: 2008-04-05, 14:24   

No właśnie dodaj foty jak najszybciej. Nie mogę sie doczekać ujrzenia obitej deseczkami klatki.

Odpowiedz do tematu