| Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | FAQ | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Mysz-ukochane zwierzątko czy mały dzikus?
Autor Wiadomość
Fusti 
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Chomik
Imię zwierzaka: Chomik Xu i świnka Pigi
Pomogła: 2 razy
Dni na forum: 01 Wrz 2007
Wysłany: 2008-01-20, 13:44   Mysz-ukochane zwierzątko czy mały dzikus?

To,jaka będzie nasza myszka zależy przede wszystkim od tego,jak ją oswoimy.I od tego,w jakim zoologicznym ją kupimy!
Możemy kupić myszkę,która nie będzie chciała mieć kontaktu z ludzką ręką.Myszka ta będzie się po prostu nas bała.Będzie dzika.Taką myszkę należy szybko oswoić,bo potem może być za późno.Pamiętam moją pierwszą myszkę,Ryan'a,która była dzikusem.Ciężko ją było oswoić.Jednak się udawało.

Oswajanie dzikiej myszki:

Dom myszki przenosimy do wanny/wysokiego kartonu.Wyciągamy ją z domku.Na początku opieramy tylko rękę w wannie/kartonie,by myszka przyzwyczaiła się z jej obecnością.Gdy już nie ucieka,a powiedzmy zaczyna zwiedzać otoczenie bardzo powolutku przysuwamy do niej rękę i delikatniutko ją głaszczemy.Zaczyna się od takich drobnostek,kończy na sukcesach :) .

Podczas codziennej pielęgnacji,tzn. wkładania pokarmu,wody itd. próbujemy delikatnie pogłaskać zwierzaczka.Nawet jeśli nie oddajemy się takim działaniom,myszka i tak przyzwyczaja się do obecności "czegoś innego"(naszych rąk)na jej terytorium,kojarząc je z jedzeniem.

Nigdy nic na siłę! Jeśli myszka się strasznie boi,dajmy jej pierw możliwość zaakceptowania nowego otoczenia!

Myszy dość oswojone-bywają i takie.Ja kupiłam dwie myszki,które były bardzo spokojne i kochane,a chodziły mi po rękach już chwilę po wyciągnięciu z pudełka x))) .

Z takimi myszkami rozwijamy naszą przyjaźń.Myszki nieoswojone pierw trzeba przyzwyczaić do podstawowych stosunków z człowiekiem.

Czy kolor myszki ma związek z oswajaniem ?

Tego nie da się powiedzieć i wykluczyć.Ja,kupując myszkę laboratoryjną czarno-białą,musiałam długą ją oswajać.Czytając wątki innych użytkowników na forach o myszkach również spotkałam się z stwierdzeniem,iż ich myszki laboratoryjne(biało-czarne)są dzikie.Być może to geny.Jednak przecież to nie jest powiedziane-może trafić się myszka już od początku nie bojaźliwa.

Myszki to zwierzątka stadne.
Jednak nie należy trzymać samca z samicą,ani samca z samcem(jeśli nie są z jednego miotu),natomiast samiczka nigdy nie powinna być samotna-powinna mieć do towarzystwa drugą myszkę samiczkę.

Dziękuję za uwagę,proszę nie kopiować bez mojej zgody. :cwaniak:

Odpowiedz do tematu