| Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | FAQ | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Mam pytanko
Autor Wiadomość
Aniulka_ 
Gryzo-piórek

Gryzoń: Świnka morska
Imię zwierzaka: Frotka
Dni na forum: 17 Cze 2007
Wysłany: 2007-06-17, 13:42   Mam pytanko

Jestem nowa na tym forum i mam pytania, a mianowicie moją pierwszą świnkę morską mam zaledwie od paru dni.Czy to normalne,że prawie nie wychodzi z domku i czy to normalne,że nie wydaje żadnych odgłosów? jak mogę ją oswoić?

darciara 
Gryz(oni)aczek
moderator - ka ^^

Imię zwierzaka: Daizy i Lady
Pomogła: 1 raz
Dni na forum: 10 Kwi 2007
Wysłany: 2007-06-18, 08:39   Re: Mam pytanko

To wszystko jest prawidłowym zachowaniem świnki morskiej, przecież jest w nowym miejscu :]
Aby ją oswoić podkładaj jej ręce do klatki aby przyzwyczaiła sie do twojego zamachu, żeby wyszła z "domku" możesz ją przekupić przysmakami :P

"(...) kochać to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, ale patrzeć razem w tym samym kierunku."

Lorianne 
Szy(n)sz(yl)ek

Gryzoń: Myszoskoczek
Imię zwierzaka: Mormo, Tariel, Karkas
Dni na forum: 07 Cze 2007
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-06-18, 09:18   

Świnka? I nie piszczy?! Ona jakaś inna jest :zdziwko: Niewiarygodne :zdziwko:
Może narazie po prostu się boi, ale później będzie krzyyyk :zdegustowany:

norka 
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Królik
Imię zwierzaka: Dżemek
Dni na forum: 28 Kwi 2007
Wysłany: 2007-06-18, 13:25   

Najlepiej oswajaj ją stopniowo. Na początku ja głaskaj dawaj jej jedzenie z ręki a potem to już pójdzie. Na pewno ją oswoisz :P

Aniulka_ 
Gryzo-piórek

Wysłany: 2007-06-18, 13:53   

wielkie dzięki! no cóż na to wygląa że trzeba być cierpliwym :)

[ Dodano: 2007-06-18, 15:50 ]
Moja świnka chyba nie przepada za korupcją, próbowałam podkładać jedzenie na ręce według rad ale niestety nie jest przekupna, :( a może ktoś mi powie ile niej więcej czasu trwa oswojenie świnki? Na razie jestem na etapie podsuwania jedzenia bo już nie boi sie na mój widok. :) Chowa się w domku dopiero gdy otworzę klatkę.

Lorianne 
Szy(n)sz(yl)ek

Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-06-18, 21:03   

Dużo ją głaszcz. Po czasie spokojnie wyciągnij z klatki, trzymaj, żeby nie uciekła i dalej głaszcz. Uspokoi się itp :P

norka 
Chomikuje swoją wiedzę

Wysłany: 2007-06-19, 12:14   

Nie da się powiedzieć ile zajmie oswajanie zwierzaka. Ale ja przy moim pierwszym króliku popełniłam błąd, ponieważ nie oswajałam go bo myślałam że on się tak jakby sam oswoi....a zresztą nie chciałm go oswajać bo myślałam że się będzie bał. No i tak czekałam i czekałam aż on ię SAM oswoi. No a potem już było za późno bo był już stary, a młode się oswaja najlepiej. I do końca życia nie dawał się brać na ręce. Więc bądź cierpliwa a świnka na pewno to doceni ;)

Aniulka_ 
Gryzo-piórek

Wysłany: 2007-06-20, 15:42   

Moja świnka nareszcie się odezwała. :) Jak trzymałam ja na kolanach to tak jakby zagruchotała. Zastanawiam się czy to odgłos radości czy może strachu :suchy:

Lorianne 
Szy(n)sz(yl)ek

Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-06-20, 20:40   

Gruchanie oznacza wielką radość i przyjemność :]

darciara 
Gryz(oni)aczek
moderator - ka ^^

Wysłany: 2007-06-21, 09:20   

trudno powiedziec :looka: ale jeśli trzymałaś ją na kolanach po raz pierwszy być może była to oznaka strachu...

"(...) kochać to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, ale patrzeć razem w tym samym kierunku."

norka 
Chomikuje swoją wiedzę

Wysłany: 2007-06-21, 10:26   

Nawet jeżeli to była oznaka strachu, to przecież normalne przy pierwszym takim kontakcie z tobą. Ale jak już się dała wziąśc na kolana to na pewno wszystko będzie OK ;)

darciara 
Gryz(oni)aczek
moderator - ka ^^

Wysłany: 2007-06-21, 15:01   

też tak myślę próbuj brać ją częściej wtedy się przyzwyczai :)

Aniulka_ 
Gryzo-piórek

Wysłany: 2007-06-21, 18:54   

Dzisiaj przyszły do mnie koleżanki i pomimo tego, że było dość głośno świnka nie chowała się w domku :) więc gdy już poszły dałam jej trochę spokoju i później wzięłam na ręce. Była dość spokojna więc wypuściłam ją na dywan, żeby trochę pobiegała. Najpierw wszystko dokładnie obwąchała cicho gruchotając , a później zajadała sobie sianko.Mogłam ją spokojnie głaskać nawet gdy jadła. nie nieruchomiała jak to było wcześniej. Tylko mam do was kolejne pytanie (męczę was, oj męcze )jak wzięłam ja na dywan to po paru minutach na niego nasiusiała i zastanawiam się czy po prostu miała potrzebę czy sie przestraszyła i może lepiej poczekać z takimi spacerami?

norka 
Chomikuje swoją wiedzę

Wysłany: 2007-06-21, 19:36   

Mój królik ( znowu do niego nawiązuję ) też przy pierwszych spacerach tak robił ..... czytalam że to oznaka strachu ale to normalne bo to nowe otpczenie. Więc się nie martw. Takie incydenty mogą się jeszcze zdarzać przez jakiś czas ! :)

darciara 
Gryz(oni)aczek
moderator - ka ^^

Wysłany: 2007-06-24, 11:25   

wydaje mi się, że nie ma na co czekać! Jak zaczniesz pózniej twoj prosiaczek dalej będzie się bał jest w nowym miejscu to normalne.. A jak zaczniesz już teraz to szybciej się przyzwyczai :]

Odpowiedz do tematu