|

Zamknięty przez: Niebieskaa 2007-12-11, 16:22 |
Szczęśliwa świnka |
| Autor |
Wiadomość |
Niebieskaa
Gryz(oni)aczek

Gryzoń: Świnka morska
Imię zwierzaka: Nafi, Jumbo Mumbo Bambino :)
Pomogła: 9 razy Dni na forum: 29 Maj 2007 Posty: 331 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2007-10-16, 16:13 Szczęśliwa świnka
|
|
|
Pewnie widzieliście w jakimś supermarkecie pokarm 'Szczęśliwa świnka' lub 'Szczęsliwy chomik'. Jest też 'szczęśliwy królik'. Ale przysięgam, że wasze świnki nie będą szczęśliwy po zjedzeniu tego... dziadostwa. Pokorm jest w foliowej torebce, z narysowaną świnką morską i w.w napisem.
A zaczęło się od tego, że powiedziałam rodzicom 'kupicie karmę świnkom? wiecie tą co zawsze'.
A zawsze kupuje vitakraftu albo tych innych lepszych firm.
Ale ze akurat w realu czy tam w innym markecie nie było tej karmy, to rodzice kupili mi parę paczek '; Szczęśliwej świnki'.
Przesypałam karmę do pojemnika myśląc ' raz zjedzą gorszą, jak nie będzie smakowało to się wywali i tyle'.
Ale świnki nawet nie spróbowały tej karmy, bo mój tata zauważył że w środku pojemnika chodzą malutkie robaczki. Wytłumaczył mi że to robaki które zalęgają się w zarnieie (takiej źle przechowywanej lub zlej jakosci) , a Ci, co tą karmę robili powinni mieć lepszej jakości, a nie stary pokarm!
Tego robactwa było tam chyba więcej niż ziarna!
Tata też mówił że świnki jakby to zjadły to chorowałyby, a nawet zdechły.
NIE KUPUJCIE TEJ KARMY!!! |
_________________ `Wiele razy słyszeliście, że życie to nie bajka. Otóż moi drodzy, życie to jest bajka. Tylko trzeba znaleźć odpowiednią stronę tej bajki...`
 |
|
|
|
 |
Pentranith
Król(ik)

Imię zwierzaka: Pusia
Pomógł: 5 razy Dni na forum: 10 Kwi 2007 Posty: 347 Skąd: mam wiedzieć
|
Wysłany: 2007-10-16, 18:27
|
|
|
Dziękuje za informacje! Podkleiłem temat aby był lepiej widoczny dla użytkowników.
Tak się zastanawiam czy gdyby zadzwonić do producenta to coś by to dało, ale szanse są nikłe. |
_________________ Administrator forum e-gryzon.info, posiadacz jednego gryzonia.
 |
|
|
|
 |
_Miki_
Skoczkowy mistrz
Imię zwierzaka: Miki
|
Wysłany: 2007-10-17, 20:19
|
|
|
dzieki za info mozna by zadzwonic |
|
|
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Chomik
Imię zwierzaka: Chomik Xu i świnka Pigi
Pomogła: 2 razy Dni na forum: 01 Wrz 2007 Posty: 159
|
Wysłany: 2007-10-20, 09:17
|
|
|
| Niebieskaa napisał/a: | | A zawsze kupuje vitakraftu albo tych innych lepszych firm. |
Sądzisz,że to co kosztuje 7 zł za 500 g musi być dobre?Nie,nie musi.
| Niebieskaa napisał/a: | | Ale świnki nawet nie spróbowały tej karmy, bo mój tata zauważył że w środku pojemnika chodzą malutkie robaczki. |
To,że Twoim świnkom nie zasmakowała nie oznacza,że innym nie zasmakuje...Każdy zwierzak ma swoje gusta smakowe...
| Niebieskaa napisał/a: | | lub zlej jakosci) , |
Bzdura!!!
LARWY występują TYLKO w karmach,które nie są psikane chemią przeciwko robalom!KARMA ZAWIERAJĄCA ROBAKI JEST DOBREJ JAKOŚCI BO NIE MA PSIKANYCH ZIAREN!!!
I co z tym idzie?Vitakraft to największe dziadostwo...Nie dosyć,że śmierdzi chemią i sztucznymi witaminami(przez co larwy się NIE zalęgają)to jest niewarty tych dennych 500 g.
| Niebieskaa napisał/a: | | a Ci, co tą karmę robili powinni mieć lepszej jakości, a nie stary pokarm! |
To,że zalęgły się w karmie robale znaczy nie tylko o jej odpowiednich,NIEPRYSKANYCH zbożach,ale również o tym,że w tym sklepie w którym została zakupiona zalęgły się robale-to nie jest wina producenta a hipermarketu...
| Niebieskaa napisał/a: | | Tata też mówił że świnki jakby to zjadły to chorowałyby, a nawet zdechły. |
Jeszcze jakieś chore sensacje?
Robaki w karmie to wielki wybuch białkowy,świnkom raz na jakiś czas wręcz powinno się je podawać(np. mączniki).
Karmę z mącznikami bardzo warto podawać,tyle że w domu można mieć plagę nie do wybicia małych "motyli".
Ahhh... |
|
|
|
 |
Świstak
Szy(n)sz(yl)ek

Gryzoń: Szczur
Imię zwierzaka: Fitz, Gonzo, Emo, Ogonek, Da i Du
Pomogła: 1 raz Dni na forum: 11 Lip 2007 Posty: 185
|
Wysłany: 2007-10-20, 14:47
|
|
|
| Fusti napisał/a: | | To,że zalęgły się w karmie robale znaczy nie tylko o jej odpowiednich,NIEPRYSKANYCH zbożach,ale również o tym,że w tym sklepie w którym została zakupiona zalęgły się robale-to nie jest wina producenta a hipermarketu... |
Wina producenta jest też, że nie pakuje odpowiednio pokarmu i przed zapakowaniem dobrze nie przchowuje któregoś ze składników karmy, bo jajeczka mogłu już być w opakowaniu.
| Cytat: | | LARWY występują TYLKO w karmach,które nie są psikane chemią przeciwko robalom!KARMA ZAWIERAJĄCA ROBAKI JEST DOBREJ JAKOŚCI BO NIE MA PSIKANYCH ZIAREN!!! |
Jakby zwierze jadło karmę psikaną chemią to by umierały, a co za tym idzie nie kupowano by takiej karmy i zkończyła by się jej produkcja. Raczej nie ma karmy, która jest pryskana.
| Fusti napisał/a: | | Robaki w karmie to wielki wybuch białkowy,świnkom raz na jakiś czas wręcz powinno się je podawać(np. mączniki). |
Yy świnki są roślinożerne nie?
A te robale w karmie. Nie wiadomo po czym chodził i czy mają jakieś zarazki czy coś..
| Niebieskaa napisał/a: | | NIE KUPUJCIE TEJ KARMY!!! |
To się może zdarzyć nawet vitakraftowi.
Ja bym poszła do sklepu, aby mi zwrócili pieniądze albo wymienili karmę. |
|
|
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2007-10-20, 15:02
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | Wina producenta jest też, że nie pakuje odpowiednio pokarmu |
Większość karm jest w tekturowych pudełkach.Starczy spojrzeć na datę ważności.
| Świstak napisał/a: | | i przed zapakowaniem dobrze nie przchowuje któregoś ze składników karmy, bo jajeczka mogłu już być w opakowaniu. |
Nie jest to powiedziane.
Mogły,ale nie musiały.
| Świstak napisał/a: | | Jakby zwierze jadło karmę psikaną chemią to by umierały, a co za tym idzie nie kupowano by takiej karmy i zkończyła by się jej produkcja. Raczej nie ma karmy, która jest pryskana. |
Ojej,nie chodziło mi o to że pryskane tylko dodawane są do nich specjalne środki aby robaki się nie dostawały!I takie karmy właśnie są złej jakości.
| Świstak napisał/a: | | Yy świnki są roślinożerne nie? |
I to oznacza,że trzeba je karmić tylko produktami roślinnymi,tak?
Nie.Oczywiście nie tylko wtedy,jeśli chcemy aby dieta świni była odpowiednia.
| Świstak napisał/a: | | A te robale w karmie. Nie wiadomo po czym chodził i czy mają jakieś zarazki czy coś.. |
Warto kupić specjalne w pudełku,ale raz też można podać z karmą,nic się nie powinno stać.
| Świstak napisał/a: | | To się może zdarzyć nawet vitakraftowi. |
Oczywiście że może(każdej karmie).Ale,że Vitakraft jest naładowany środkami robaki nie będą zbyt często włazić. |
|
|
|
 |
Świstak
Szy(n)sz(yl)ek

|
Wysłany: 2007-10-20, 15:10
|
|
|
| Fusti napisał/a: | Świstak napisał/a:
A te robale w karmie. Nie wiadomo po czym chodził i czy mają jakieś zarazki czy coś..
Warto kupić specjalne w pudełku |
Jakie specialne w pudełku?
| Fusti napisał/a: | | Ale,że Vitakraft jest naładowany środkami robaki nie będą zbyt często włazić. | Skąd to wiesz?
| Fusti napisał/a: | | Większość karm jest w tekturowych pudełkach |
Taki robak wejdzie przez najmniejszą szparkę. |
|
|
|
 |
Niebieskaa
Gryz(oni)aczek

|
Wysłany: 2007-10-20, 15:39
|
|
|
Jedno jest pewne: NIE POWINNO BYć ROBALI W KARMACH!!
Karmy lepszej jakości są 'przecedzane' i nie ma tam robali!
A takie robaczki nie wiadomo co w sobie mają, po czym laziły (tak jak mówiła Świstak).
A ja wierze swojemu ojcu bo zazwyczaj jak cos powie to ma racje! No i prosze cię, Fusti jego nie obrazaj.
W tej całej kłótni jestem za Świstakiem, rzecz jasna!
PS. Moim zdaniem, Fusti jesteś za bardzo pewna siebie, lepiej nie pisz jak nie wiesz dobrze, i szanuj bardziej innych (tj. zwroc uwage, ale nie musisz tak agresywnie ) |
_________________ `Wiele razy słyszeliście, że życie to nie bajka. Otóż moi drodzy, życie to jest bajka. Tylko trzeba znaleźć odpowiednią stronę tej bajki...`
 |
|
|
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2007-10-20, 16:47
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | Jakie specialne w pudełku? |
W zoologicznym można kupić robaki w pudełku,np. mączniki.
| Świstak napisał/a: | | Skąd to wiesz? |
Z wielu for oraz badania,które o tym doniosło . Wystarczy również powąchać mieszankę .
| Świstak napisał/a: | | Taki robak wejdzie przez najmniejszą szparkę. |
Oczywiście.Napisałam przecież,że większość karm jest w tekturowych pudełkach-dlatego robak może wejść.
| Niebieskaa napisał/a: | | rmy lepszej jakości są 'przecedzane' i nie ma tam robali! |
Eeee...? Przecedzane ?
| Niebieskaa napisał/a: | | No i prosze cię, Fusti jego nie obrazaj. |
Hmmm... Podaj mi zdanie , w którym go obraziłam .
Sądzisz , że jeśli ktoś powie inaczej niż Ty czy Twój ojciec to się Was obraża ? Coś często to u Ciebie zauważam .
| Niebieskaa napisał/a: | | Moim zdaniem, Fusti jesteś za bardzo pewna siebie, lepiej nie pisz jak nie wiesz dobrze, |
Tutaj mam pewność .
| Niebieskaa napisał/a: | | i szanuj bardziej innych |
Nikogo w postach nie obrażam .
| Niebieskaa napisał/a: | | ale nie musisz tak agresywnie ) |
Ale ja nie jestem agresywna .Tylko czasem krew mnie zalewa .
Pozdrowienia , obejdźmy się bez kłótni . |
|
|
|
 |
Niebieskaa
Gryz(oni)aczek

|
Wysłany: 2007-10-20, 20:49
|
|
|
Ale cos mi sie zdaje ze mnie bardziej krew zalewa niz ciebie I tak, 'przecewdzane' i wybiera sie starannie ziarna, tak aby nie bylo zadnych robali. Czytalam o tym |
 |
|
|
|
 |
Świstak
Szy(n)sz(yl)ek

|
Wysłany: 2007-10-21, 02:32
|
|
|
| Fusti napisał/a: | | W zoologicznym można kupić robaki w pudełku,np. mączniki. |
Nie spotkałam się z tym.
Oni je suszą?
Ja wolę dawać żywe.
Yy świnki są roślinożerne nie?
I to oznacza,że trzeba je karmić tylko produktami roślinnymi,tak?
Nie.Oczywiście nie tylko wtedy,jeśli chcemy aby dieta świni była odpowiednia. |
Roślinożerne zwierzęta nie potrzebują białka zwierzęcego.
Skąd to wiesz?
Z wielu for oraz badania,które o tym doniosło . Wystarczy również powąchać mieszankę . |
Badania?
Tylko dziwne, że hodowcy karmią tą karmą zwierzęta..
Na forach też się nie spotkałam ze złą opinią..
Ja wąchałam i miała zapach jak inne. |
|
|
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2007-10-21, 12:38
|
|
|
| Świstak napisał/a: | Nie spotkałam się z tym.
Oni je suszą?
Ja wolę dawać żywe. |
Są żywe.
| Świstak napisał/a: | | Roślinożerne zwierzęta nie potrzebują białka zwierzęcego. |
Powiedziałam,że to urozmaicenie diety...czytaj uważnie.
| Świstak napisał/a: | Badania?
Tylko dziwne, że hodowcy karmią tą karmą zwierzęta..
Na forach też się nie spotkałam ze złą opinią..
Ja wąchałam i miała zapach jak inne. |
Vitakraft ma bardzo złą opinię na wielu dużych forach.Zarówno właścicieli gryzoni,jak i ptaków.Przykładem jest największe polskie forum o gryzoniach- gryzonie.info
Hodowcy?Hodowcy nie kupują dla setek zwierzaków jakiegoś Vitakrafta a robią sobie sami mieszanki zbożowe |
|
|
|
 |
Świstak
Szy(n)sz(yl)ek

|
Wysłany: 2007-10-21, 17:25
|
|
|
| Fusti napisał/a: | | Powiedziałam,że to urozmaicenie diety...czytaj uważnie. |
| Fusti napisał/a: | I to oznacza,że trzeba je karmić tylko produktami roślinnymi,tak?
Nie.Oczywiście nie tylko wtedy,jeśli chcemy aby dieta świni była odpowiednia. |
Tu pisze, że powinniśmy śwince dawać produkty zwierzęce nie tylko wtedy jeśli chcemy aby dieta była odpowiednia..
Raczej żołądek roślinożercy nie jest przystosowany do trawienia np. mączników.. No chyba, że się mylę.
| Fusti napisał/a: | | Hodowcy?Hodowcy nie kupują dla setek zwierzaków jakiegoś Vitakrafta a robią sobie sami mieszanki zbożowe |
Część robi własne mieszanki, część robi mieszanki z kilku karm, a inna część kupuje karmę i dosypuje jeszce jakieś rzeczy.
| Fusti napisał/a: | | Przykładem jest największe polskie forum o gryzoniach- gryzonie.info |
Niezauważyłam.
Widziałam tylko swoją złą opinię, ale tylko o tej dla szczura. |
|
|
|
 |
Niebieskaa
Gryz(oni)aczek

|
Wysłany: 2007-12-11, 16:21
|
|
|
Ludzie nie kłóćcie sie bo mi ludzi odstraszacie. I fusti nie dyskutuj, to był temat OSTRZEGAJĄCY.
Temat zamykam.
THE END |
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
E-gryzon.info - to forum, które łączy w sobie wiadomości na temat dużej liczby gryzoni. Świnki morskie, chomiki, koszatniczki, króliki, myszy, szczury, myszoskoczki, szynszyle i wiele innych wartościowych działów sprawia, że poczujesz się jak w prawdziwym gryzoniowym świecie.
|
|