| Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Rejestracja | FAQ | Zaloguj |

Poprzedni temat «» Następny temat
Siano czy trociny ?
Autor Wiadomość
Chomiśś 
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Chomik
Imię zwierzaka: Misia,Misiek
Dni na forum: 26 Maj 2008
Wysłany: 2008-05-31, 09:03   

Ja Wkładam sianko i trocinki i dawają sobie do domku wtedy jest chyba im cieplej :)
Chomiki Górą,Na Sedesie Strajkują

Jeśli pomogłem daj pomugł

nowa778 
Gryzo-piórek

Imię zwierzaka: Pyszczak
Dni na forum: 28 Lip 2008
Wysłany: 2008-08-01, 00:49   

dyskusja chyba już zamknięta, ale wolę się podzielić doświadczeniem - otóż mój chomiczek się nacierpiał jak choroba przez...siano! poszłam z nim do weterynarza, bo kichała i jakoś dziwnie się drapała, a miała trociny - werdykt weta-uczulenie, zmienić na siano, pobiegłam od razu do zoologicznego, poprosiłam o siano i dała mi niby takie dla chomików, ale królik tam był narysowany:/ uwierzyłam sprzedawczyni; po tygodniu widzę, jak mój chomiczek wychodzi z domku, gdzie wcześniej sobie sama napchała troszkę sianka z okiem zupełnie wytrzeszczonym - po prostu jej wyszła gałka oczna, cała przerażona pobiegłam do innego weta-werdykt - operacja usuwania oka, a ile ona się nacierpiała, to było straszne, popiskiwała sobie w nocy, w dzień nic, ale w nocy najgorzej ;( się nabeczałam, ile to stworzonko wycierpiało przez to głupie siano, bo wet powiedział, ze musiała sobie czymś oczko urazić, a siano było ostre:(

więc zupełnie, ale zupełnie odradzam siano; teraz Pyszczak siedzi w papierze toaletowym:( bo po operacji musi mu się wygoić, szwy muszą zaschnąć itp, eh...

_Chomusia_ 
Szy(n)sz(yl)ek

Imię zwierzaka: Nike & Fanta
Pomogła: 11 razy
Dni na forum: 05 Wrz 2007
Wysłany: 2008-08-01, 15:21   

Radzę kupić chomiczce, jeżeli ma alergię na ściółkę, to taki granulat (sprawowana ściółka w takich pałeczkach) bądź ściółkę CHIPSI z kaczanów kukurydzy - nie uczula. Co do siana, ja daję trochę wymieszanego z trocinami, jednak staram się jakiś takich niebezpiecznych ździebeł nie dawać.

Carisia 
Chomikuje swoją wiedzę

Imię zwierzaka: Tutti
Pomogła: 1 raz
Dni na forum: 21 Maj 2008
Wysłany: 2008-08-01, 19:35   

Ja również polecam taki granulat dla zwierząt - rozpada się jeśli jest brudny, i od razu wiadomo, gdzie wymienić. Na to najczęściej kłądę trochę siana, które Tuptuś znosi do domku. I to mi odpowiada. Jemu chyba też ^^

Mój blog

Odpowiedz do tematu