|
Łażenie po szczebelkach |
| Autor |
Wiadomość |
_Chomusia_
Szy(n)sz(yl)ek

Gryzoń: Chomik
Imię zwierzaka: Nike & Fanta
Pomogła: 11 razy Wiek: 13 Dni na forum: 05 Wrz 2007 Posty: 598 Skąd: Rawicz
|
Wysłany: 2007-09-22, 14:24
|
|
|
Moje Chomusisko to codziennie w nocy sie rzucało z góry na dól. Jedynie na poczatku sobie łapkę zwychnęła, ale potem to już wyćwiczona była Czasami nawet o wszystkie piętra po drodze zachaczała
A Tiburo to kilka razy z mojego biurka (gdzieś 120, moze więcej) skoczył i nic mu nie było (dodam, że to był roborek). Ba, nawet przeżył upadek ze schodów (bo przcież po schodach sobie nei zszedł, nie?). A to gdzieś z ok. 3m. |
|
 |
darciara
Gryz(oni)aczek moderator - ka ^^

Imię zwierzaka: Daizy i Lady
Pomogła: 1 raz Wiek: 17 Dni na forum: 10 Kwi 2007 Posty: 206 Skąd: stąd :)
|
Wysłany: 2007-09-24, 17:33
|
|
|
| powinnaś bardziej pilnować swoje zwierzaczki, aby już nie dochodziło do takich "tragicznych" sytuacji... |
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

Imię zwierzaka: Chomik Xu i świnka Pigi
Pomogła: 2 razy Dni na forum: 01 Wrz 2007 Posty: 159
|
Wysłany: 2007-09-29, 14:46
|
|
|
| Świstak napisał/a: | Heh..mój chomik jest taki głupi, że się zaklinowuje się między prętami..
Dwa razy zaklinował łąpkę, a dzisiaj w połowie tylłkiem był poza klatką o.O
No i tez skaczemi z krzesła. Pare razy myślałam, że już po nim. Jak to się mówi "głupi ma zawsze szczęście" |
Sądzisz,że jeśli pragnie uciec z niewoli to jest głupi ?O ja ...
Ciekawe,jak ty byś się czuła,siedząc w małym pomieszczeniu bez wyjścia przez całe życie... |
|
|
|
 |
Świstak
Szy(n)sz(yl)ek

Gryzoń: Szczur
Imię zwierzaka: Fitz, Gonzo, Emo, Ogonek, Da i Du
Pomogła: 1 raz Dni na forum: 11 Lip 2007 Posty: 185
|
Wysłany: 2007-09-30, 11:06
|
|
|
| Fusti napisał/a: | Świstak napisał/a:
Heh..mój chomik jest taki głupi, że się zaklinowuje się między prętami..
Dwa razy zaklinował łąpkę, a dzisiaj w połowie tylłkiem był poza klatką o.O
No i tez skaczemi z krzesła. Pare razy myślałam, że już po nim. Jak to się mówi "głupi ma zawsze szczęście"
Sądzisz,że jeśli pragnie uciec z niewoli to jest głupi ?O ja ... |
Zaklikonywał się między pręty pięterka. Wiesz uważam, że chomik są takie "głubkowate" Zbyt dużego rozumku nie mają.
| Fusti napisał/a: | | Ciekawe,jak ty byś się czuła,siedząc w małym pomieszczeniu bez wyjścia przez całe życie... |
To złe porównanie, bo ja bym się dobrze czuła.
No, ale po co trzymasz w domu chomiki? Wypuść je... |
|
|
|
 |
Paula:)
Szy(n)sz(yl)ek

Imię zwierzaka: Pusia i Łatek
Pomogła: 11 razy Wiek: 15 Dni na forum: 04 Sie 2007 Posty: 338
|
Wysłany: 2007-09-30, 14:10
|
|
|
Dobra spokojnie dziewczęta xD No chomiki może i nie są bardzo mądre, są i będą wiecznymi uciekinierami ale cóż... Nadrabiają za to swoimi ciekawymi zachowaniami i urokiem osobistym |
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2007-10-01, 05:56
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | ikonywał się między pręty pięterka. Wiesz uważam, że chomik są takie "głubkowate" Zbyt dużego rozumku nie mają. |
Chcą uciec,a nie siedzieć w ciasnym pomieszczeniu,co rzeczą jest logiczną.
| Świstak napisał/a: | | No, ale po co trzymasz w domu chomiki? Wypuść je... |
Pewnie,że wypuszczam .Codziennie wieczorami latają po pokoju.
| Paula:) napisał/a: | | No chomiki może i nie są bardzo mądre |
Moje są .Wystarczy poobserwować ten spryt i mądrość |
|
|
|
 |
Szy(n)sz(yl)ek

|
Wysłany: 2007-10-03, 19:04
|
|
|
| Mądrość? xD One mają instynkt, inteligentne bardzo nie są. Mają jakiś swój rozumek ale madre nie są! |
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2007-10-04, 14:58
|
|
|
Twoje .Będziesz mi mówić,jakie są MOJE chomiki?Nie,nie będziesz. |
|
|
|
 |
Szy(n)sz(yl)ek

|
Wysłany: 2007-10-06, 10:32
|
|
|
Ja wiem, ze według Ciebie Twoje chomiki są mądre, inteligentne itp. Oczywiście każde są na swój sposób mądre ale są dużo mniej rozumne niż np. szczury! Bo to co mówisz może zdawać się dziecinne. Mówię ogólnie, że chomiki nie są bardzo inteligentne. Mają instynkt i według niego się kierują. Podam przykład: dajesz chomikowi jedzenie z ręki. On pcha w torby i zwiewa. Dlaczego się nie mizia i nie jest mega wdzięczny? Nawet jak się oswoi chomika to czemu on nie ma 100% zaufania? Czemu nie tuli się jak mu posprzątasz? Czemu jak wezmą jedzenie to zwiewają czasem i mają właściciela gdzieś? One często kierują się tym, że jak mam jedzenie to zwiewam schować-nie odbierze mi xD Oczywiście sytuację przedtsawilam żartobliwie ale może umiesz odpowiedzieć na pytania?
No to jak Twoje chomiki są takie mądre Fusti to jak okazują tę swoją dużą inteligencję? |
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2007-10-06, 13:42
|
|
|
| Paula:) napisał/a: | | Ja wiem, ze według Ciebie Twoje chomiki są mądre, inteligentne itp. |
Według każdego kto zna moje chomiki .
| Paula:) napisał/a: | | Oczywiście każde są na swój sposób mądre ale są dużo mniej rozumne niż np. szczury! |
Owszem.
| Paula:) napisał/a: | | Bo to co mówisz może zdawać się dziecinne. |
Jezus,jaka ty jesteś dorosła...
Nie,to co piszę nie jest 'dziecinne',o nie.To co piszę jest po prostu prawdziwe.
| Paula:) napisał/a: | | Mają instynkt i według niego się kierują. |
Jeszcze dużo musisz się o chomikach dowiedzieć .One nie mają tylko instynktu...
| Paula:) napisał/a: | | Podam przykład: dajesz chomikowi jedzenie z ręki. On pcha w torby i zwiewa. |
Sądzisz,że wszystkie tak robią?To JEST kwestia oswojenia i CHARAKTERU zwierzęcia......
| Paula:) napisał/a: | | Dlaczego się nie mizia i nie jest mega wdzięczny? Nawet jak się oswoi chomika to czemu on nie ma 100% zaufania? Czemu nie tuli się jak mu posprzątasz? Czemu jak wezmą jedzenie to zwiewają czasem i mają właściciela gdzieś? |
Bo jest inteligentny i często ma charakter.
| Paula:) napisał/a: | | One często kierują się tym, że jak mam jedzenie to zwiewam schować-nie odbierze mi xD |
Widzę,że stwierdzasz nie do końca prawdziwe informacje na podstawie hodowli 2 chomików?
| Paula:) napisał/a: | | ale może umiesz odpowiedzieć na pytania? |
Buhahahah...A ty umiesz rozmawiać publicznie?Ee
| Paula:) napisał/a: | | No to jak Twoje chomiki są takie mądre Fusti to jak okazują tę swoją dużą inteligencję? |
Oh,nie będę taka i napiszę .
Dzungarska perłowa Kostka przychodzi na pstryknięcie,puszczam ją do pokoju bo nigdy nie ucieka,a spokojnie spaceruje i zwiedza wszystko,ZAWSZE wracając.To są tylko przykłady.
Syryjek Xu-Hemigway-Temir jest nauczony wchodzenia samemu na wyciągnięcie ręki,nauczyłam go również popychać noskiem papiuerową kuleczkę.
Dżungar zachodnioazjatycki Pusiek reaguje na imię.
I co teraz? |
|
|
|
 |
Świstak
Szy(n)sz(yl)ek

Gryzoń: Szczur
Imię zwierzaka: Fitz, Gonzo, Emo, Ogonek, Da i Du
Pomogła: 1 raz Dni na forum: 11 Lip 2007 Posty: 185
|
Wysłany: 2007-10-06, 15:31
|
|
|
| Fusti napisał/a: | Świstak napisał/a:
No, ale po co trzymasz w domu chomiki? Wypuść je...
Pewnie,że wypuszczam .Codziennie wieczorami latają po pokoju. |
Chodziło mi o wypuszczenie na wolność
| Fusti napisał/a: | Paula:) napisał/a:
Mają instynkt i według niego się kierują.
Jeszcze dużo musisz się o chomikach dowiedzieć .One nie mają tylko instynktu... |
Trzeba było napisać odrazu co...
| Fusti napisał/a: | Paula:) napisał/a:
Dlaczego się nie mizia i nie jest mega wdzięczny? Nawet jak się oswoi chomika to czemu on nie ma 100% zaufania? Czemu nie tuli się jak mu posprzątasz? Czemu jak wezmą jedzenie to zwiewają czasem i mają właściciela gdzieś?
Bo jest inteligentny i często ma charakter. |
Oswojenie nie zależy od inteligencji.
| Fusti napisał/a: | | Dzungarska perłowa Kostka przychodzi na pstryknięcie |
| Fusti napisał/a: | | nauczyłam go również popychać noskiem papiuerową kuleczkę. |
To nie mądrość, a tresura.
| Fusti napisał/a: | | Dżungar zachodnioazjatycki Pusiek reaguje na imię. |
To mogę nauczyć każde zwierze (przeczytaj to z logiką)
| Fusti napisał/a: | | Syryjek Xu-Hemigway-Temir jest nauczony wchodzenia samemu na wyciągnięcie ręki |
To mój chomik robi chociaż go nie uczyłam. |
|
|
|
 |
Szy(n)sz(yl)ek

|
Wysłany: 2007-10-06, 17:16
|
|
|
świstak wyjaśnił sprawę. I czytaj dokładnie-napisałam, że mają instynkt i swój rozumek. ( "każde są na swój sposób mądre" ) A ja nie powiedziałam, ze jesteś dziecinna tylko, ze może to zdawać się dziecinne. To różnica! A Świstak ma racje-oswojenie nie zalezy od inteligencji, tylko po prostu chomiki zapamiętują zapach ręki właściciela i są przyzwyczajone. Być może twoje chomiki sa spokojne i spacerują sobie i wracają. Ale nie wszystkie chomiki da się tak wytresować-np. moja Puska nigdy by tak nie zrobiła! Chomiki sa wiecznymi uciekinierami. Co do pstrykania-jak ja puknę w pręty klatki też przychodzą, a Łatek jak widzi reke też na nią włazi. Jest oswojony to wchodzi. Też spokojnie spaceruje i nie ucieka. A wołanie po imieniu-oczywiście, można nauczyć. I czy to świadczy od inteligencji? Raczej od oswajania i zapamiętywania przez chomiki poszczególnych wydarzeń, zapachu i ludzi, a nie bezpośrednio od inteligencji.
| Cytat: | | Jezus,jaka ty jesteś dorosła... |
| Cytat: | | Buhahahah...A ty umiesz rozmawiać publicznie?Ee |
Nie wiem do czego dążysz poprzez takie wypowiedzi... I nie chce wiedzieć. Bo to jest śmieszne... |
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2007-10-07, 08:45
|
|
|
Tak,tak,tak...
Świstak,jednak zwierzę z brakiem inteligencji nie nauczyłoby się tego.Każdego zwierzaka nie nauczysz reagować na imię.
Może chomik nie jest mądry jak pies,ale nie jest głupi!
Ja również sądzę,że każde zwierzątko jest na swój sposób inteligentne.
Ale chomiki są mądre.I inteligentne również.
I może usuńmy tą napiętą atmosferę poprzestając na zwykłej wymiane zdań,i co się z tym wiąże-wysłuchiwania się nawzajem.Nie narzucajmy swojego zdania.
Pzdr.
PS:Co do wypuszczenia chomika na wolność...Chomik trzymany w domu od urodzenia nie będzie wiedział do końca czym jest wolność.Także będzie szczęśliwy gdy go puścimy po pokoju/domu.Jak to moja mama mówi:Zzwierzęta w domach są nieszczęśliwe.I to jest oczywiście święta racja.Chomik czujący powiew świeżego powietrza więc oszaleje,będzie chciał się wyrwać,uciec...Tak samo moja świnka-niby wolna,niezdarna,a jak ją położyłam na trawę to omal mi nie uciekła.Papugi będąc na balkonie w klatce drą się,próbują wydostać przez pręty... |
|
|
|
 |
Szy(n)sz(yl)ek

|
Wysłany: 2007-10-07, 09:46
|
|
|
No widzę, ze w końcu się dogadałyśmy i zgadzam się w pełni z Fusti. W porównaniu do psa chomik nie jest straaaszliiwie mądry ale swój rozumek ma. Głupi nie jest na pewno!
Cieszę się, że się dogadałyśmy. Pozdrowionka Fusti |
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

|
Wysłany: 2007-10-09, 22:42
|
|
|
Ja również się cieszę )) .
Thx,również Cię serdecznie pozdrawiam x) .
Niech żyją nasze rozumne chomiczki ;-) . |
|
|
|
 |
|
|