|
Pierwsze dni z chomikiem czyli rady dla nieuchomikowionych |
| Autor |
Wiadomość |
gollum
Gryzo-piórek
Dni na forum: 22 Paź 2007 Posty: 7
|
Wysłany: 2007-10-22, 20:42 Pierwsze dni z chomikiem czyli rady dla nieuchomikowionych
|
|
|
Moje dzieci przytargały dziś do domu chomika. Teraz poszły spać a tatuś ma się z kim bawić zamiast brać się do roboty
Dwie rzeczy mnie nurtują, poradźcie mi jeśli łaska:
1) Chomik ma takie automatyczne poidełko z rurką. Mam go przed nosem koło notebooka już jakieś 4 godziny - lata po klatce jak dziki skacze i się wspina, wpiernicza żarcie ale do wody ani razu nie poszedł. Trochę się martwię i zastanawiam się jak często chomiki piją? Czy to normalne że tyle czasu minęło a on nic? Sprawdzałem, rurka jest drożna bo jak pyknę palcem w zasobnik to na jej końcu pojawia się kropla wody.
2) Wyczytałem, że do domku chomik potrzebuje ściółki i że może być lignina. Z braku ligniny wepchnąłem mu tam chusteczkę higieniczną. No i teraz chomik z uporem maniaka zajmuje się mieleniem jej na drobne wiórki. Też nie wiem czy tak ma być czy może to nie powinna być chusteczka ale coś innego?
P.S.
Mam nadzieję że nie zeżre tych wiórów z chustki i nie wykituje?
Poradźcie jak jeszcze nie śpicie |
|
|
|
 |
Pentranith
Król(ik)

Gryzoń: Świnka morska
Imię zwierzaka: Pusia
Pomógł: 5 razy Dni na forum: 10 Kwi 2007 Posty: 348 Skąd: mam wiedzieć
|
Wysłany: 2007-10-22, 21:07
|
|
|
| gollum napisał/a: | | Trochę się martwię i zastanawiam się jak często chomiki piją? |
Chomiki zadawalają się małą ilością płynów, część zaspokaja z owoców i warzyw. Nie widze, więc powodu do zmartwienia. Proszę bacznie obserwować czy chomik w najbliższym dniu będzie pił wodę. Jeszcze jednym powodem często nie picia może być nie przyzwyczajenie do otoczenia.
| gollum napisał/a: | | No i teraz chomik z uporem maniaka zajmuje się mieleniem jej na drobne wiórki. Też nie wiem czy tak ma być czy może to nie powinna być chusteczka ale coś innego? |
Raczej nie powinno tak być. Proponuje zakupić ściółkę lub ewentualnie podłożyć papier (bez farby drukarskiej). Sam papier nie powinien zaszkodzić chomikowi, natomiast farba drukarska z gazety owszem może stanowić poważne zatrucie.
| gollum napisał/a: | | Mam nadzieję że nie zeżre tych wiórów z chustki i nie wykituje? |
Jeśli nawet zeżre wióry z chusteczki to nie powinno mu to zaszkodzić, a tym bardziej tak poważnie |
_________________ Administrator forum e-gryzon.info, posiadacz jednego gryzonia.
 |
|
|
|
 |
gollum
Gryzo-piórek
|
Wysłany: 2007-10-22, 21:11
|
|
|
Ooo, dzięki za odpowiedź Jednak nie wszyscy śpią.
Ta ściółka, o której mówisz - co to takiego? Z czego to jest i jaka jest najlepsza? |
|
|
|
 |
Pentranith
Król(ik)

|
Wysłany: 2007-10-22, 21:29
|
|
|
Ściółka o której mówie to podłoże, prawie takie jak "trociny", tylko wykonane z innych materiałów. Istnieje wiele różnych ściółek, m.in. kaczany kukurydzy, torf dla gryzoni, słoma, kora itd.
Najlepsza ze ściółek dla chomików to pokruszone kaczany kukurydzy(do kupienia w sklepie zoologicznym). Ta ściółka dobrze wchłania wilgoć i zapachy. Domek można też wyścielić trocinami lub specjalną watą dla chomików (na zimię).
Ściółka:
Wata:
 |
_________________ Administrator forum e-gryzon.info, posiadacz jednego gryzonia.
 |
|
|
|
 |
gollum
Gryzo-piórek
|
Wysłany: 2007-10-22, 21:32
|
|
|
| Zaraz zaraz, to w domku powinna być ta sama ściółka co na dnie kuwety? Czyli właśnie te kaczany albo trocinki? |
|
|
|
 |
Pentranith
Król(ik)

|
Wysłany: 2007-10-22, 21:40
|
|
|
| gollum napisał/a: | | Zaraz zaraz, to w domku powinna być ta sama ściółka co na dnie kuwety? Czyli właśnie te kaczany albo trocinki? |
Najlepiej gdyby były to kaczany, nie musi być tak, że w domku inna ściółka niż w kuwecie. Można włożyć do domku sianko itp. |
 |
|
|
|
 |
gollum
Gryzo-piórek
|
Wysłany: 2007-10-22, 21:47
|
|
|
Kurde to co, zabrać mu tą chusteczkę i dać a razie trocin tych co ma w kuwecie?
A jutro najwyżej rozejrzę się za inną ściółką co? |
|
|
|
 |
Pentranith
Król(ik)

|
Wysłany: 2007-10-22, 21:54
|
|
|
| gollum napisał/a: | | Kurde to co, zabrać mu tą chusteczkę i dać a razie trocin tych co ma w kuwecie? |
Jeśli to zwykła chusteczka nie zapachowa to możesz zostawić. Będzie nieźle się bawił układając kawałki chusteczki w domku Tego typu materiały nie są potrzebne (jedynie podczas ciąży chomika).
Jeśli masz zwykłą ściółkę (trociny) to też może być, chyba, że chcesz aby chomik posiadał ściółkę "wyższej" jakości |
 |
|
|
|
 |
gollum
Gryzo-piórek
|
Wysłany: 2007-10-22, 22:03
|
|
|
No ba
To jest megachomik
Kupię mu może tę watę, o której pisałeś. Może mu biedaczkowi zimno?
[ Dodano: 2007-10-22, 23:06 ]
Jeeeeeeeeess!!!
Pije!!!!!
Jak smok |
|
|
|
 |
Pentranith
Król(ik)

|
Wysłany: 2007-10-22, 22:08
|
|
|
No widzisz a jednak twój chomik piję
Włóż watę bo coraz zimniej już jest, pamiętaj, że to nie może być zwykła wata! |
 |
|
|
|
 |
gollum
Gryzo-piórek
|
Wysłany: 2007-10-22, 22:12
|
|
|
Tak tak, wyczytałem że zwykła jest groźna. Ale chyba nie ma problemu z kupieniem tej chomiwaty?
[ Dodano: 2007-10-23, 11:18 ]
Mam problem.
Chomik moich dzieci o imieniu Pitbull (Jezu...) ma klatkę dwupoziomową. Na dole trocinki w kuwecie a na pięterku domek i micha z żarciem.
No i on skubaniec nie tylko śpi w tym domku ale chyba też sika. Nie bardzo go rozumiem. Jak to ugryźć? Może jest młody i dlatego? Może na jakiś czas zabrać mu domek żeby kibelek gdzieś indziej sobie zrobił i dopiero wtedy oddać? Jak myślicie? |
|
|
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Chomik
Imię zwierzaka: Chomik Xu i świnka Pigi
Pomogła: 2 razy Dni na forum: 01 Wrz 2007 Posty: 159
|
Wysłany: 2007-10-25, 09:46
|
|
|
1.Chomiki często nie piją.Jak będzie czuł potrzebę wypicia-wypije kilka kropel.Na pustyni woda jest bardzo rzadko.
2.Chomikowi daj na dno granulat albo trociny.Mieli chusteczkę bo zrobi sobie z tego dom.
Wata DO NICZEGO potrzeba nie jest.Zaszkodzi chomikowi i ta zwykła i ta sklepowa-chomik może się w niej zaplątać i zrobić sobie krzywdę.
NAJLEPSZE są nieperfumowane chusteczki i ręczniki papierowe(do domku-gniazdka).
3.Domek postaw w kuwecie i włóż do niego ręczniki papierowe/chustki.Obok domku połóż słoik(opłucz go wcześniej w wodzie tak aby był wilgotny)i postaw w kuwecie obok domku. Prawdopodobie będzie tam sikał(wtedy myj słoik wodą i octem codziennie gdy nasika).eśli to nie poskutkuje-brudną ściółkę-zasikaną,przenieś do słoika.
Pozdrawiam.
Chomiczek syryjski,rozumiem? |
|
|
|
 |
gollum
Gryzo-piórek
|
Wysłany: 2007-10-28, 12:07
|
|
|
Masz na myśli zwykły szklany słoik? Ma być pusty czy do niego trocinek wsypać? Jak to ma być, on tam niby wlezie i nasika tak?
Czyli do domku papier i niech mieli - OK. Tylko że na razie sika skurczybyk w domku i co on sobie zmieli to ja mu wyrzucę - bo przecież ten zasikany papier muszę sprzątnąć a domek umyć. No i wywalam mu efekty całonocnego mielenia co jest wielce niehumanitarne. |
|
|
|
 |
Poziomka
Gryzo-piórek

Imię zwierzaka: Pestka
Dni na forum: 09 Sie 2007 Posty: 18
|
Wysłany: 2007-10-28, 18:52
|
|
|
| Noo ściółka oczywiście że muszą być, ale lignina nie musi raczej być xP |
|
 |
Fusti
Chomikuje swoją wiedzę

Imię zwierzaka: Chomik Xu i świnka Pigi
Pomogła: 2 razy Dni na forum: 01 Wrz 2007 Posty: 159
|
Wysłany: 2007-10-29, 21:05
|
|
|
Tak,normalny wilgotny słoik.Jak nie będzie sikał-wżuć tam zasikaną ściółkę.Nie wyrzucaj "brudnych zmielonych papierków"-chomik zawsze musi zaznaczyć że to JEGO,i tylko JEGO domek . |
|
|
|
 |
|
|