|
Oswajanie |
| Autor |
Wiadomość |
wiktoria24
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Świnka morska
Imię zwierzaka: Nutka
Wiek: 12 Dni na forum: 28 Lut 2008 Posty: 118 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2008-03-26, 16:56 Oswajanie
|
|
|
Moja koleżanka dostała myszoskoczka. Za niedługo zaloguje się na tej stronie Jak oswoić myszoskoczka aby nabrał jak najwiecej zaufania? |
|
|
|
 |
Kosia
Szy(n)sz(yl)ek

Gryzoń: Szynszyl
Pomogła: 15 razy Dni na forum: 30 Sty 2008 Posty: 434
|
Wysłany: 2008-03-26, 17:31
|
|
|
najlepszym sposobem wg mnie jest metoda małych kroczków, najpierw zwyczajnie patrzeć się na niego przez klatkę, jak jje, buszuje po pięterkach, potem próbujemy przez pręty podawać smakołyki lub wsadzać rękę do klatki w której trzymamy smakołyk-należy to robić parę razy dziennie, a gdy skoczek wejdzie na naszą rękę jesteśmy bardzo blisko sukcesu tylko niech go nie wyciąga na siłę bo się do niej zrazi |
|
|
|
 |
monisia96
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Myszoskoczek
Imię zwierzaka: Mysia
Pomogła: 8 razy Wiek: 12 Dni na forum: 26 Mar 2008 Posty: 135 Skąd: mam wiedziec :P
|
Wysłany: 2008-03-27, 06:39
|
|
|
| Mam do tej treści jeszcze jedno pytanie...jak w klatce nie ma pięterek to co robic?? |
|
|
|
 |
Kosia
Szy(n)sz(yl)ek

|
Wysłany: 2008-03-27, 08:29
|
|
|
to nic, użyłam tego by powiedzieć by poprostu na początku patrzeć na niego co w klatce robi itd |
|
|
|
 |
monisia96
Chomikuje swoją wiedzę

Gryzoń: Myszoskoczek
Imię zwierzaka: Mysia
Pomogła: 8 razy Wiek: 12 Dni na forum: 26 Mar 2008 Posty: 135 Skąd: mam wiedziec :P
|
Wysłany: 2008-03-27, 16:39
|
|
|
Aha To ja tylko mam tam patrze co ona robi i to wystrczy?? to zajefajnie.Tylko jest jeszcze jeden problem....jak ją chce zagrac na rece to ona mnie zaczyna grysc .Co ja mam póżniej robi jak mnie ugryzie? Ukarac ją w jakis sposób(jak tak to jaki) ? |
|
|
|
 |
Kosia
Szy(n)sz(yl)ek

|
Wysłany: 2008-03-27, 18:38
|
|
|
za szybko to wszystko robisz, gryzie bo się boi. Plan dla ciebie:
1-2 tydzień-tylko się na nią patrz
3 tydzień podawaj smakołyki przez kraty
4 tydzień-wkładaj rękę do klatki-kładź ją na podłożu, na środku niech będzie położony smakołyk i czekaj aż po niego sięgnie a po kilku prubach trzymaj dłużej tak aby ci weszła na rękę, jak wejdzie to znaczy że cie akceptuje i że ci ufa na początku będzie ci trudno się powstrzymać przed pogłaskaniem jej, ale do przyjaźni trzeba dojść małymi kroczkami |
|
|
|
 |
|
|